• YARIM ALTIN
    10.114,00
    % 0,12
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5533
    % 0,25
  • € EURO
    36,4539
    % 0,27
  • £ POUND
    43,7827
    % 0,35
  • ¥ YUAN
    4,7713
    % 0,29
  • РУБ RUBLE
    0,3421
    % -0,18
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Ruble Nedir? Tarihçesi

Ruble Nedir? Tarihçesi

Ruble Rusya’nın para birimidir. Para dünyanın düşük değerli para birimlerinden bir tanesi haline gelen, pek çok ülkeye yapılan ticarette de tercih edilen finansal bir meta haline gelmiştir. Rusya her ne kadar sermeyesi güçlü bir ülke konumunda olsa da Ruble para birimi değersiz hale getirilmiştir. Rusya dünyanın en geniş ülkesi konumundadır. Birçok ülke ile ticari faaliyetlerini etkin devam ettiren Rusya, Dünya Ticaret Örgütü üyesi olarak devletlerarası ekonomi ve finans ortaklık programlarına son hız devam etmektedir.  

Ruble Neden Değeriz Hale Geldi?

neden ruble deger kaybetti

Rublenin eski gücünü kaybederek değersiz hale gelmesi en çok SSCB’nin yıkılma sürecine girdikten sonraki kapitalist pazarda ithalatın dengelenmesi için devalüasyon yoluna gidilmesinden kaynaklanır. Ülke para değerinin yabancı finans kaynakları karşısında değerinin azaltılması için devalüasyon politikasının yürütülmesi zamanla paranın değerinden oldukça düşüş yaşanmasına ve paranın küresel piyasada büyük kan kaybetmesine neden olmuştur. 

Ruble Nasıl Bir Para Birimidir?

Ruble para birimi dünyadaki süper güçlerden birisi haline gelen Rusya’nınmilli para birimidir.  Sembolü ortası çizgili P harfi şeklindedir. Uluslararası kodu RUB olan paranın finans piyasasında yüksek işlem gören hacmi ile dikkat çekmektedir. Minör para birimleri arasında gösterilen Rublenin basılması ve piyasaya sürülmesi işlemi Rusya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmektedir. Rusya para biriminin tarihi Rus İmparatorluğu ve Sovyetler birliğine kadar uzanır. Dünyanın sayılı büyük ekonomilerinden olan Rusya dünyada ilk 10 sıraya yerleşen zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip gelişmiş bir ülkedir. Ruble ülkenin bu gelişmişliğine nazaran pek nasibini almamış bir seyir gösterir. Güncel kur üzerinden 1 Türk lirası, yaklaşık olarak 15 Rus Rublesine eşdeğer kabul edilmiştir.  Bu değer kaybı paranın finans piyasasında daha güçsüz kalmasına ve devasa ekonomilerde boy ölçüşmeyecek düzeye gelmesinde son derece etkili olmaktadır. 

Riyal nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.

Ruble Nasıl Ayakta Duruyor?

Rublenin ayakta durması, ekonomide aktif yer alması Rusya’nın elindeki rezerv gücünü kullanmak istemesi ile doğrudan ilişkilidir. Piyasa ekonomi şartları oldukça gelişmiş şekilde devam ettiren Rusya, 21. Yüzyılın başından bu yana yüksek iç tüketim hacmi yakalayarak siyasi istikrar göstermeye başlamıştır. Bu dönmede ülkenin elinde bulundurduğu altın ve döviz rezervleri küresel dünyada en çok göze çarpan borsada yüksek kazanç sağlanmasına etkili olan finansal ekonomi değerleridir. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Ruble için Rusya Merkez Bankası çeşitli politikalar yürüterek elindeki rezerv gücünü uluslararası ekonomi devi ülkelere ispat etmek istemiştir.

Ruble Ne Zaman Değer Kazanmaya Başladı?

Rublenin milli ekonomide ve küresel finans piyasasında değer kazanmaya başladığı tarih 2018 yılının başlarıdır. Ruble her ne kadar düşük değerli bir para birimi olarak gösterilse de aktif finans piyasasında minör parite sistemiyle ekonomiye canlılık kazandırmaktadır. 2018 yılının başında bir çok kredi değerlendirme kuruluşu yatırım yapabilir notu ile ülkenin rublesinin değer kazanması için pek çok olumlu not kullanmıştır. Gelişmekte olan ülkenin para birimleri arasında en çok değer kazanan paralardan olmayı başaran Ruble, dünya medyasında ve aktif pazar ekonomisinde boy göstermeye başlamıştır.

Rublenin Birimleri Nelerdir?

Rublenin alt birimi kapiktir. 1 ruble 100 kapike eşit olacak şekilde hesaplanmıştır. Bu değerleri Rusya federasyonu Abhanza ve Kuzey Osetya’da kullanmaya başlamıştır. Kapik değerlerinin Belarus’ta kullanılana ruble ile karıştırılmaması tavsiye edilmektedir. Rusya Çarlığı döneminden bu yana aktif olarak kullanılan ruble ülke ekonomisinin gelişmişliğini ve devasa büyüklüğünü yansıtmamaktadır.  Ruble Rusya Merkez Banaksı denetiminde olup, 2014 yılında en çok değer kaybeden ülke para birimlerinden bir tanesi haline gelmiştir. 

En Yaygın Kullanılan Rus Rublesi Banknot ve Madeni Paralar Hangileridir?

En çok tercih edilen Rus rublesi banknot ve madeni paralar şunlardır:

  • 10 Rus ruble ( nadir)
  • 5 Rus ruble(nadir)
  • 50 Rus ruble 
  • 100 Rus ruble 
  • 500 Rus ruble 
  • 1000 Rus ruble 
  • 5000 Rus ruble 
  • 1 kapik
  • 5 kapik
  • 10 kapik
  • 50 kapik
  • 1 ruble
  • 2 ruble
  • 5 ruble
  • 10 ruble 

Rublenin Değer Kazanması İçin Hangi Politikalar Yürütülmektedir?

rubleye deger kazandirma cabalari

Rublenin değer kazanması için yürütülen aktif politikalar 2014 yılında faizinin bir gecede yüzde 10,5‘te yüzde 17’ye yükseltilmesi halidir. Böyle bir koruyucu politika yürütülmesindeki en büyük neden rublenin son 16 yılının en sert düşüşünü yaşaması gösterilebilir. Merkez Bankası böyle bir riskli dönemde kurda etkin düşüşü durdurmak için enflasyon tehlikesini önlemek amacıyla faiz gelirlerini artırdığını belirtmiştir. 2014 yılında 6 kez faiz aktarımı yapan bankalar, rublenin en çok düşüş yaşayan para birimi olmasını maalesef engelleyememiş, yapılan tüm ekonomi politikaları geçersiz hale gelmiştir.

Rus rublesi özellikle petrolde ortaya çıkan hareketliliklerinden son derece etkilenmektedir. Paranın değeri düşük olmasına karşın petrolün küresel ekonomideki yeri ve önemi yadsınmayacak kadar güçlüdür. Bu sebeple petrolden ötürü ortaya çıkan tüm dalgalanma ve hareketlilikler rublenin takip edilmesine zemin hazırlamaktadır. Buna ek olarak Rusya’nın Türkiye ile olan mali, siyasi ve diplomatik ilişkileri etkin bir şekilde takip edilerek rublenin Türk lirası karşısındaki değeri uzmanlar tarafından yakından izlenerek yorumlanmaktadır.

En çok İşlem Gören Rus Rublesi Pariteleri Hangileridir?

Piyasada en çok işle gören Rus rublesi pariteleri Amerika doları, Euro ve Türk lirası pariteleridir.  Rus rublesi en çok Amerikan doları parite değeri ile kıyaslanarak kur yapısı etkin bir şekilde izlenerek dünya tarafından ilgi uyandırmaktadır. Rusya’nın ticari ilişkileri Euro, Japon yeni, Çin yunan, Sterlin ile oluşturulan paritelerle takip edilmektedir. Her bir döviz yapısı farklı parite özelliği göstererek ruble kur piyasası farklı fiyat hareketlilikleri ile iniş çıkış göstermektedir. 

Peso nedir? Tarihçesi yazısını da inceleyebilirsiniz.

Amerikan Doları –Rus Rublesi Parite Değeri Nasıldır?

Amerikan dolarının Rus rublesi karşısındaki değeri USD/RUB şeklinde gösterilerek piyasada parite dolaşım hızı hareketli ve aktiftir. Parite gösterimi rublenin karşıt, doların temel döviz olarak işleme alındığını kanıtlamaktadır. Parite ruble ile ters orantılı, dolar ile doğru orantılı olacak şekilde borsada ve döviz kurlarında dolaşım göstermektedir. Ruble değer kazanırken parite de aktif olarak düşüşler yaşanmaktadır. Amerikan dolarının 5 yılık zaman dilimi içinde Rus rublesi karşısındaki değişimleri bakımından en yüksek seviyeyi 12 Şubat 2016 yılında görmüştür. Bu tarihteki fiyat değişimi 78, 6638 olarak piyasa değerlerine kaydedilmiştir. En düşük seviyeyi ise 8 Mart 2013 yılı itibariyle 30, 7353 olarak kaydedildiği bilinmektedir. En yüksek ve en alçak değerler dalgalı yükselişe geçildiğinin kanıtıdır.2015 yılında Mayıs ayında paranın genel seyrinde ani bir düşüş gözlense de yükseliş tirendi çok kısa sürede yeniden başlamıştır.

Euro –Rus Rublesi Paritesi Genel Seyri Nasıldır?

Euro’nun Rus rublesi karşısındaki genel seyri ve değerleri döviz bazında değerlendirilmektedir. Ruble Euro ile karşıt konumlu bir şekilde değer kazanır. Euro değer kazandıkça parite de yükselmektedir.  Rus rublesi değer kazandıkça parite değerinde de düşüşler meydana gelmektedir. Euro paritesi Rus rublesi karşındaki değer ve kur hareketlilik oranları 5 yıllık değişimleriyle incelenmektedir. 29 Mart 2013 yılında en düşük seviye parite değeri 39, 8147 iken, en yüksek parite değeri 12 Şubat 2016 yılında 88,5283 ile sisteme kaydedilmiştir. Uzun vadeli grafiğe bakarak Euro paritesinin Rus Ruble para değeri ile doğru orantılı bir şekilde seyrettiğini analiz edebilirsiniz.