• YARIM ALTIN
    10.071,00
    % -0,43
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5992
    % -0,02
  • € EURO
    36,2379
    % 0,50
  • £ POUND
    43,6622
    % 0,46
  • ¥ YUAN
    4,7725
    % -0,01
  • РУБ RUBLE
    0,3337
    % 0,58
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Palkadot Nedir? Tarihçesi

Palkadot Nedir? Tarihçesi

Palkadot, birden çok özel blockhain’i tek bir birleşik ağda birleştiren yeni nesil blockhain protokolüne verilen addır. İsviçre menşeli bir vakıf olarak hizmet veren Web3 Vakfı tarafından tasarlanarak 19 Ağustos 2020 tarihinde piyasadaki yerini almıştır. İnternet üzerindeki bütün kontrol sistemini kullanıcılara bırakan sistem, geniş bir Web vizyonu ile hareket etmektedir. Temelde pek çok yeni teknik tasarım ağını kendi bünyesinde buluşturan Palkadot, blockhain ağalarının devamı niteliğinde olan vaatleri üzerine kurulu bir biçimde işlem hacmini genişletmeye devam etmektedir. Palkadot,   ölçülebilen, gerektiği durumlarda özelleştirilebilen, birlikte çalışma özelliği sunan işlevsel pek çok çözüm ağı geliştirmiştir. Bu ağın token olarak kısaltılması ise DOT halindedir.

Palkadot’un Alt Yapısı Nedir?

Palkadot’un teknik alt yapısı Nominated proof of Stake  (NPoS)olarak adlandırılırken, konsensüs mekanizması ile kullanıcıların en çok rağbet gösterdiği bir Web ağı haline gelmiştir. Palkadot’ta onaylama faaliyetlerinde yer almak, konsensüs rollerini etkin kullanabilmek için DOT isimli governance teken’ stake ederek bu ağları kullanmak gerekir. Tüm proof of stake konsensüs mekanizmasında sabit bir şekilde ortaya çıkan bu durum ile oyun teorisinden yola çıkarak sistemdeki güvenli ağ sistemini sağlama avantajına sahip olarak Palkadot uygulamasını kullanabilirsiniz.

Rupi nedir? Tarihçesi yazısını inceleyebilirsiniz.

Palkadot Nasıl Çalışır?

polkadot zincir isleyisi

Palkadot’un çalışma şekli üç katmanlı olacak şekildedir. Güvenlik, konsensüs ve zincirler arası iletişim hacmine sahip olan Relay Chain, Plakadot’un adeta kalbidir. Relay Chain Palkadot ağına güvenli sistem ağı kazandırarak konsensüs ve zincirleme iletişim ağını organize eden en büyük ana etken olarak kendini göstermektedir. Birbirine paralel şekilde bağlanarak çalışan zincirleri temsil ederek diğer blok zincirlerle de bağlantı kurmasını sağlar. Bridge Rekay Chain ile birlikte çalışarak farklı proje ve tasarım çalışmalarını kendi zincir işlemleriyle gerçekleştirme avantajı sunmaktadır. Palkadot ölçeklendirme olarak son derece yüksek performans düzeyi sunan bir bileşen ağı kullanmaktadır.  Bridge Palkadot’un Bitçoin, Ethereum, Tezos gibi blok zincirlerle etkileşime girmesini sağlayan en önemli bileşenlerden olmayı başarmıştır. Palkadot ağı teknik işlevsel bir ağ sistemi ile kurulmuştur.  Bu katmanlar sayesinde Web ağı, oldukça profesyonel bir şekilde sistemdeki yerini almıştır.

Plakadot’un Konsensus Rolleri Nelerdir?

Palkadot’un  konsensüs  rolleri     validatör,  nominatör, collator, fisherman  olarak adlandırılır.  BU  4    konsensüs rolü ile     sistemin sürdürülebilirliğini   sağlamayı  amaçlamaktadır.  Bu  sistemler   DOT  stake  etmekle  başlayan her  bir  sistem  onaylama,  ağını güvenliğin  sağlama  ve   shard’lardan    oluşarak    işlemleri    toplama ve  sistemin işlevine    zarar veren   ve    tehlikeye sokan  validatorları   eleme   görevi  üstlenmektedir. 

Palkadot Kullanıcılarına Ne Vaat Eder?

Plakadot’un kullanıcılarına vaad ettiği en önemli konu aynı anda birden fazla blok zincir projesiyle hareket etmesidir. Hızlı olduğu kadar ölçülebilir, güvenli ağ geliştiricilerinden de yararlanabilmektedir. Paralel zincirlerde çalışırken farklı projeleri çalıştırmayı hedef edinen Palkadot, farklı blok zincirlerle de bağımsız ve birbirinden habersiz çalışan yapıları profesyonel bir şekilde buluşturmaya olanak sağlamaktadır. Bu özellikleriyle Palkadot hem iç hem de dış aktörler içinde beraber çalışarak yüksek oranda alternatif sunmayı hedeflemeye devam etmektedir. Plakadot sistemdeki bu başarısıyla madencilik yapan bir kripto para birimi olmadığını da kanıtlamıştır. 

Palkadot Değeri Nedir?

Palkadot’un değeri 20 Ağustos 2020 tarihinde 2,69 dolarla en düşük seviyeyi gösterirken, 1 Eylül 2020 tarihinde 6,84 dolar olarak güncellenmiştir. Dolaşımdaki değeri ise; toplam arz bakımından 1.020.546.682 DOT ‘tur. Kripto paraların dolaşımdaki arz miktarı; 886.523.575 DOT’tur.

Palkadot’ta Ölçeklenebilirlik Nedir?

Palkadot’ta ölçeklenebilirlik birden çok zincirdeki pek çok işleme paralel olarak işlenerek, bu işlemler bu ağlarda tek tek meydana gelen sıkışmaları büyük oranda önleyebilmektedir. İzolasyonlu blockhain’ler sadece sınırlı sayıdaki trafiği işlemek için kullanılır. Paralel işlem gücü sayesinde sistemdeki web ağlarının ölçeklenebilirliği artarak, daha fazla benimseme ve büyüme için doğru koşulların yaratılmasına yardım eder. Palkadot’ta bağlanmış olarak işlem gören parçalanmış zincirler ise ağ üzerinden paralel bir şekilde çalışarak, parachain olarak sistemdeki yerini alır.

Palkadot’ta Özelleştirilebilirlik Nedir?

Palkadot’ta özelleştirilebilirlik tek boyutla değil de farklı özelliklerini bir arada tutan kullanım durumlarını desteklemek için değiş tokuş işlemiyle gerçekleştirilir. Bir zincir kimlik yönetimini kurmak için optimize edilirken bir diğer zincir de dosyaları depolayarak yeni işlem ve tasarım ağına sahip olur. Blockhain’de daha iyi ve kaliteli hizmet vermek için gereksiz kodlar dışarıda bırakılarak, sistem üzerindeki verimlilik ve güvenlik ağı etkin bir şekilde artırılmış olur. Substrate geliştirme çerçevesinde ekipler blok halinde zincirlerini her zamankinden çok daha hızlı, kolay ve verimli bir şekilde geliştirerek özelleştirebilirler. 

Palkadot’ta Birlikte Çalışabilirlik Nedir?

Plakadot’ta birlikte çalışma işlemi ağlardaki uygulamaların, şüpheli durumda olan hizmetlerin merkezi durumda hizmet veren sağlayıcılara dahi gerek kalmadan akıllı telefon uygulamalarıyla gerekli bilgi ve işlemler paylaşılarak gerçekleştirilir. Bağımsız ortamlarda çalışan bu ağların genel çalışma disiplinlerinin aksine Palkadot,birlikte çalışabilirlik ilkesiyle zincirler arasında etkili iletişim kurmaya devam eder. Yenilikçi ve teknolojik olarak üst düzey teknik alt yapı kalitesine sahip olan uygulamaların da kapısını açarak, kullanıcıların zincirler arasında etkin olarak bilgi aktarmasına imkân sağlamış olur. Örnek verecek olursak; Finansal bir konuda hizmet veren bir zincir, tokenize edilen bir hisse senedi ve tahvil işlem kaydı için ticaret sürecinde borsadaki tüm verilere kolay ve hızlı şekilde erişim sağlayan bir başka zincir ile aktif şekilde iletişim kurabilmektedir. 

Protokolde yer alan bütün topluluklar uygun gördükleri zaman bütün ağlarını rahatça yönetebilirler.  Palkadot’un ağ yönetişiminin gelecekte de bir bütün olarak şeffaf hizmet anlayışıyla pay sahibi olduğu gözlenmektedir. Ekipler Blockhain ihtiyaç ve esaslarına göre kendilerini özelleştirerek optimize etmektedir. Yeni düşünce akımlarını da deneyerek daha kolay ve hızlı bir şekilde dağıtım işlerini önceden oluşturulan modüllerle değiştirebilirler. Blockhoin’de işlem gören bütün yönetişim modelleri tüm, ihtiyaç ve koşullara göre zaman değiştikçe mükemmel bir hale gelerek piyasadaki işleyişini yüksek bir şekilde devam ettirebilirler.

Ruble nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.

Palkadot’ta Kolay Güncelleme

polkadot guncelleme

Palakadot’ta güncelleme özelliğiyle de daha ileri bir teknoloji ile kendini sil baştan yenileyerek yeni ve modern web ağı tasarım figürlerini kendi bünyesine kolay bir şekilde uyarlayabilmektedir. Tüm yazlımlar ve blockhainlerin zaman içinde gelişerek kendini yenilemesi gerekir.  Geleneksel yapıdaki zincirleri güncelleyerek te bir topluluğu ikiye bölme ve genelde aylarca çalışma imkânı gerektiren iki farklı işlem geçmişi için hard forkara ihtiyaç duyulmaktadır. Palkadot forksuz güncelleme yapma olanağı sunarken de en yeni teknoloji aygıtı uygulamaları kendine uyarlayarak güncelleme avantajı sağlar. Bu sayede insanlar kendi dijital kontrolünü kendisi eline alarak yeni hizmetler için en yeni olanaklar dünyasının kapıları da kendileri açmış olur. Özellikle oyun, finans, dijital kimlik ve nesnelerin interneti tedarik zinciri yönetimleri, sosyal ağ oluşturma, bulut teknolojisi gibi birbirinden farklı tasarım bir dizi uygulama modeli Palkadot için en etkili çözümler üretir. Gelişimini son hız devam ettiren Palkadot, Web3 Foundation bu ekiplerin birçoğuna da destek vermektedir. Düşük alt yapı ağına sahip cüzdan köprüleri parachainler ve çeşitli ağaçlardan oluşan tüm ekosistem bileşenleri,  Web3 teknoloji seviyesi projelerini, kendi finans aygıtlarıyla geliştirmeye devam etmektedir.