• YARIM ALTIN
    10.209,00
    % 0,93
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5818
    % -0,04
  • € EURO
    36,2971
    % 0,66
  • £ POUND
    43,6799
    % 0,48
  • ¥ YUAN
    4,7759
    % -0,03
  • РУБ RUBLE
    0,3345
    % 0,58
  • BITCOIN/TL
    3377115,145
    % -0,36
  • BIST 100
    %

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nedir, Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nedir, Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği son yıllarda kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştiriciliği yapmayı düşünen girişimcilere destek verilen bir üretim alanıdır. Devlet mantar yetiştiriciliği yapan girişimcileri hem öncesinde eğitimlerle hem de işe başlarken hibe ve farklı maddi desteklerle destekler. Mantar yetiştiriciliği kısa vadede kazançlı sonuç veren üretim alanlarından birisidir. Bu sebeple mantar yetiştiriciliği hibe destekleri de merak edilen konulardandır.

Mantar Yetiştiriciliği Desteği

Mantar yetiştiriciliği desteği TKDK devlet kurumları, KOSGEB ve Ziraat Bankası gibi çeşitli kanallardan alınabilir. İstiridye mantarı yetiştirerek girişimcilik yapmak isteyen birçok kişi, mantar yetiştiriciliği hibe desteğinin nasıl alındığını ve nereden alındığını merak eder. Çeşitli kurumlardan ve farklı başvuru koşulları ile bu desteğe başvurulabilir. Başvuru koşullarını sağlayan girişimciler destek sayesinde kendileri için oldukça kazançlı olacak mantar yetiştiriciliği işine çok daha kolay başlayabilirler.

Aynı zamanda istiridye mantar yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirici kurslar da verilir. İstiridye mantarı pazar piyasasında oldukça yüksek fiyatlı satışa sahip olan bir mantar çeşididir. Bu sebeple de birçok yatırımcının veya girişimcinin ilgisini çeker. Bu işe girmek isteyenler için hem kurslar hem de maddi destek seçenekleri bulunur. Sağlanan kolaylıklar ile birlikte mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler bu işin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili detaylı bilgiye sahip olup sermaye konusunda da desteklenirler.

Mantar Yetiştiriciliği Devlet Teşvikleri

mantar yetistiriciligine hangi tesvikler verilir

Mantar yetiştiriciliği devlet teşvikleri, küçük sermayeye sahip girişimciler için kısa sürede işe girip para kazanmalarına yardım eden teşviklerdir. Mantar yetiştiriciliği, kısa sürede ürün veren ve satışı ile kısa sürede para kazandıran bir iş alanıdır. Bu sebeple pek çok küçük sermayedarın ilgisini çeken iş alanlarından da birisidir.

Teşvik için başvurulacak kuruma karar verildikten sonra başvuru koşullarına göre istenen belgeler hazırlanır ve yapılması planlanan mantar yetiştiriciliği girişimi detaylıca projelendirilir. Başvurulan kurum girişimin detaylarına ve başvuran girişimcinin sağladığı ön koşullara göre hibe alıp almamasına karar verir.

Mantar Yetiştiriciliği Öncesi

Mantar yetiştiriciliğine öncesi, başlamayı düşünen girişimcilerin bu iş hakkında detaylı araştırma yapmaları tavsiye edilir. Mantar türleri ve ne koşullarda yetiştikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak işin başarılı olması için büyük avantaj sağlar. Aynı zamanda sadece mantarın yetiştirilmesi bilgisi değil paketlenmesi ve satışı için de bilgi sahibi olmak gereklidir. Mantarların sorunsuz yetişmeleri, en iyi şekilde paketlenip saklanmaları ve yüksek fiyata kazançlı satılmaları için detaylı araştırmalar yapılması önerilir.

Mantarın hangi lokanyonda, ne kadarlık alanda ve ne miktarda yetiştirileceğine karar verilmesi araştırmalar sonucunda oldukça önemlidir. Aynı zamanda hangi mantar türünün yetiştirileceğine de karar verilmesi destek alınmadan önce yapılması gerekenlerdendir. Tüm detaylara karar verildikten sonra girişimciler GOSGEB, TKDK devlet kurumları veya Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği desteklerine başvurabilirler.

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak isteyenlerin bazı ön hazırlıklarını ve planlarını yapmaları gerekir. Öncelikle mantar yetiştiriciliği yapmak için 100 metre karelik alan yeterlidir. Fakat bu alanın çevreye rahatsızlık verilmemesi için olabildiğince uzak bir kesimde olmasının tercih edilmesi faydalı olur.

Mantar yetiştiriciliği üretim alanında ihtiyaç duyulan nemi sağlamak için gerekli ekipmanlar, mantar yetiştirme rafları, kompostlar ve diğer malzemeler ile birlikte ortalama 50.000 TL’ye ihtiyaç duyulan bir iş alanıdır.

2014 yılı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında mantar yetiştiriciliği alanını da destekleme kapsamı içerisine dahil etmiştir. Böylece mantar yetiştiriciliği yapmayı düşünen girişimcilere de hibe desteği verilmeye başlanmıştır. Mantar yetiştiriciliği yapmayı düşünen girişimcilerin, bulundukları şehirdeki Tarım ve Orman Bakanlığı müdürlüklerine başvurarak hibe desteğinden faydalanmaları mümkündür.

Tarım ve Orman Bakanlığı son yıllarda mantar yetiştiriciliği hibe desteği kapsamında girişimcilere 30.000 TL hibe desteğinde bulunmuştur. Girişimcilerin kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştirmelerine de izin verilmiştir. Başvuru için girişimcilerden sağlamaları beklenen ön koşullar aşağıdaki gibidir:

  • 100 metre kare mantar yetiştirme alanı
  • Sene içerisinde 15 ila 20 ton kompost ile birlikte 3 katlı ranza sistemiz veya farklı diğer sistemlerin kurulması
  • Sistem içerisinde vantilatör, aspiratör, sırt pompası, higrometre ve termometre gibi üretim malzemelerinin yer alması
  • Beyaz şapkalı kültür mantarı veya istiridye mantarı yetiştirmek

Bu şartlar mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin hibe desteğinden faydalanabilmek için sağlaması gereken devlet koşullarıdır. Hibe alabilmek için yalnızca kültür mantarı ve istiridye mantarı türleri arasından yetiştiricilik yapılması da şart koşulmuştur.

KOSGEB Destekleri nelerdir, nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Ziraat Bankası’nın Mantar Kredisi

ziraat bankasinin verdigi mantar kredisi

Ziraat Bankası’nın mantar kredisi bakanlık tarafından kabul alan ve hibe desteğinden faydalanan mantar yetiştiricileri için aldıkları hibe miktarının 3 katı kredi desteği imkanı sunar. Bu hibe Ziraat Bankası’nın tarımda bitkisel üreticilerini desteklediği krediler kapsamında yer alır. Bu kredi desteği ile girişimciler ekipman eksiklerini veya çalışacak eleman eksikliklerini giderebilirler. Bu kredi olanağı isteyenlere düşük faiz oranı ile 4 yıla kadar vade imkanı da sağlar.

Ziraat Bankası mantar kredisi olanakları aşağıdaki gibidir:

  • Geleneksek bitkisel üretim yapan banka müşterileri 50.000 TL’ye kadar %100 sübvane kredi kullanabilme olanağına sahiptir.
  • 50.000 TL miktarının üzerinde kullanılacak kredilerin en az %50’si oranında sübvane edilir.
  • Düşük faizli kredi kullanmak isteyen banka müşterileri için üst kredi limiti 2.500.000 TL miktarındadır.

TKDK Mantar Desteği

TKDK mantar desteği IPARD 2 programı kapsamında üreticilere verilen desteklerden birisidir. Bu destek kapsamında kültür mantarı ve istiridye mantarı üretecek üreticilere destek verilir. Bu destek kapsam içerisinde yer alan illerde üretim yapacak üreticilere verilir. Kurum tarafından üreticiye verilecek destekleme oranı %50 oranındadır. Destekten faydalanacak mantar yetiştiricileri 30.000 TL tutarında destek alırlar.

Mantar yetiştiriciliği desteği verilen iller şu şekildedir: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

Destek verilen illerde 302-1 çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbir koduyla girişimcinin yaptığı yatırımın %65’e kadar hibe olanağı ile desteklenmesi mümkündür.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Destekleri

KOSGEB mantar yetiştiriciliği NACE koduyla “Kültür Mantarı Toptan Ticareti” yapmak isteyen girişimcilere destek sağlar. Yeni girişimciler için mantar yetiştiriciliği alanında yatırım yapacak olanlara 2 yıllık üretim programı için 60.000 TL hibe sağlanmıştır.

Geleneksel girişimcilik alanında destek alan sektörler arasında yer alan NACE kodları içerisinde bulunan bu kodla birlikte üretimi yapılan mantar türünün satışının da yapılabileceği bir işletme kurulabilir. Bu şekilde de KOSGEB destelerinden Geleneksek Girişimcilik Destek Programı kapsamında destek alınabilir. Bu destek 60.000 TL tutarına kadar verilir.

KOSGEB Başvuru şartları nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Kursları

Mantar yetiştiriciliği kursları mantar yetiştirmek isteyen girişimciler için bu işin tüm inceliklerini öğretmeyi amaçlayan destek niteliğinde kurslardır. Devletten mantar yetiştiriciliği hibesi almak isteyenlerin girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekir. Bu konu hakkında İş-Kur ve Ticaret Odasında daha detaylı bilgi vardır. Girişimcilik sertifikasının verildiği kurslar belli tarihler arasında açılıyor. Mantar yetiştiriciliği girişimi için halk eğitim 12 kişilik sınıf sayısının toplanmasını gerekli görüyor. 12 kişi mantar yetiştiriciliği eğitimi almak isterse halk eğitim kurs sınıfını açıyor.

Eğitimin kurs saati yaklaşık 190 ila 200 saat arasında değişim gösteriyor. Girişim sertifikası alındıktan ve mantar yetiştiriciliği eğitimi tamamlandıktan sonra girişimciler gerekli başvurularını yapabiliyor. Ön koşulları sağlayan girişimciler mantar yetiştiriciliği hibe desteğini alma hakkı kazanıyor.