• YARIM ALTIN
    10.228,00
    % 1,33
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5484
    % 0,19
  • € EURO
    35,9879
    % -0,69
  • £ POUND
    43,3166
    % -0,59
  • ¥ YUAN
    4,7685
    % 0,05
  • РУБ RUBLE
    0,3311
    % -2,75
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Kredili Mevduat Hesabı Ne Demektir?

Kredili Mevduat Hesabı Ne Demektir?

Kredili mevduat hesabı kişilerin banka hesaplarında hazır olan mikro kredi demektir. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğine göre kredili mevduat hesabı kredi veren tarafın tüketici kişiye daha öncesinden açıkça karar vererek belirli bir limitin bulunmasında tüketicinin mevduat hesabında bulunan paradan daha fazlasını kullanmasına izin vermek olarak tanımlanmıştır. Bankalar kredili mevduat hesabı adını kullanmayıp farklı isimlerle kredili mevduat hesabı hizmeti sunmaktadırlar. Bankaların kredili mevduat hesabı adı yerine kullandıkları isimler aşağıdaki gibidir:

  • Ek hesap,
  • Esnek hesap,
  • Avans hesap,
  • Hızlı hesap.

Bankaları kredili mevduat hesabı adı yerine yukarıdaki isimler ya da benzeri isimlerle müşterilerine daha farklı özelliklerde hizmet erebilmektedir. Kişilerin banka şubelerine yapacakları ziyaretler, müşteri temsilcileri ile yapacakları görüşmeler veya bankaların mobil bankacılık uygulaması üzerinden yapacakları kredili mevduat hesabı açma talebi sırasında bankanın sunduğu bu hizmet hakkında daha detaylı bilgi alabilmeleri mümkün olmaktadır.

Kredili Mevduat Hesabı Limitinin Belirlenmesi

kredili mevduat hesabi sinir

Kredili mevduat hesabı limiti başvuruda bulunulan bankalar tarafından belirlenmektedir. Kredili mevduat hesabı başvurusu yapılan banka başvuru talebini değerlendirirken başvuruda bulunan kişinin gelirini ve kredi notunu değerlendirerek başvuru talebine geri dönüş sağlar. Kişilerin gelirinde e kredi notunda herhangi bir sorun bulunmaması gibi durumlarda bankalar başvuru talebine olumlu olarak geri dönüş sağlar. Fakat kişinin geliri iyi olsa dahi kredi notu kredili mevduat hesabı açmak için gerekli olan kredi notunun altında ise banka yapılan başvuruyu onaylamayacaktır. Kredili mevduat hesabında limit çoğunlukla kişilerin aylık gelirinin maksimum 3 katı olacak şekilde verilmektedir. Örneğin kişinin aylık geliri 3.000 Türk Lirası ise kişinin kredili mevduat hesabı başvurusu yapmasının ve olumlu sonuç almasının ardından verilecek limit 9.000 Türk Lirası olacaktır.

Kredili Mevduat Hesabının Faiz Oranı

Kredili mevduat hesabının faiz oranı Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir azami faiz oranını geçmesi söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kredili mevduat hesapları için 2020 yılında faiz oranı %1.25 seviyesindeydi. 2021 yılında ise kredili mevduat hesabı faiz oranları 2020 senesine göre artmıştır. Bankadan bankaya değişen kredili mevduat hesabı faiz oranları aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası’nın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,46’dır.
  • Akbank’ın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,46’dır.
  • İş Bankası’nın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,46’dır.
  • Vakıfbank’ın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,59’dur.
  • Fibabank’ın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,46’dır.
  • Garanti BBVA’nın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,46’dır.
  • Denizbank’ın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,59’dur.
  • Yapı Kredi Bankası’nın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,59’dur.
  • QNB Finansbank’ın kredili mevduat hesabı faiz oranı %1,59’dur.

Bankaların kredili mevduat hesapları için uyguladıkları faiz oranları yukarıda belirtildiği gibidir. Kredili mevduat hesabı açmak isteyen kişinin hesabını açmadan önce hangi bankadan kredili mevduat hesabı açmayı düşünüyorsa bankaya giderek ya da müşteri temsilcileri ile bağlantı kurarak kredili mevduat hesabı faiz oranları hakkında bilgi alabilmektedirler.

KOBİ kredisi veren bankalar Yazısını inceleyebilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı Faizinin Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Kredili mevduat hesabının faiz hesaplaması özel bir tarih seçilmemesi gibi durumlarda neredeyse tüm bankalar için her ayın son günü olmaktadır. Ayın son günü geçmesi ile günlük olarak faiz hesaplaması yapılır. Ayrıca kredili mevduat hesabının hesaptan para çekilme işlemi yapılması ve aynı gün içerisinde ödenmesi gibi durumlarda bankalar bir günlük faiz uygularlar. Faiz hesaplamalarına hafta sonu ve resmî tatillerde dahil olmaktadır ve her ödenmeyen gün için faiz uygulanır. Kişilerin uzun süreli faiz oranını ödememesi durumunda faiz birikerek borç artar. Bundan dolayı kişilerin en kısa zamanda çektikleri parayı ödemeleri gerekmektedir. Böylece ödenecek faiz oranı en aza indirgenmiş olacaktır.

Kredili Mevduat Hesabından EFT, Havale Gibi İşlemler Yapılabilir Mi?

Kredili mevduat hesabı bulunan kişilerin bu hesaplarından EFT ve havale gibi para aktarım işlemlerini gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Kişilerin kredili mevduat hesaplarının bulunması halinde mevduat hesabına tanımlanan parayı istediği zaman çekebilir ya da mobil bankacılık uygulaması üzerinden başka bir hesaba EFT ya da havale yolu ile aktarabilir. Ayrıca kredili mevduat hesabından fatura ödemesi de yapılabilmektedir. Kişilerin kredili mevduat hesabından fatura ödeyebilmeleri için otomatik ödeme talimatı vermesi gerekmektedir. Otomatik ödeme talimatı bulunmuyor ise kişi ATM’lerden, banka şubelerinden, bankaya ait müşteri temsilcilerinden ya da bankanın internet bankacılığı uygulaması üzerinden tüm faturalarını kolaylıkla ödemeleri mümkün olmaktadır.

Kredili Mevduat Hesabından Kullanılan Bakiye Taksitlendirilebilir Mi?

Kullanılan kredili mevduat hesabının taksitlendirilmesi mümkün olmaktadır. Bu konu ile ilgili yayınlanan mevzuatta herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bundan dolayı bankaların kendilerince belirlediği kurallar içerisinde kredili mevduat hesabından kullanılan bakiyenin taksitlendirilmesi mümkün olmaktadır. Ancak bu noktada bilinmesi gereken ve önem arz eden husus taksitlendirme isteğinin gecikme dönemine girilmeden önce yapılması gerektiğidir. Gecikme dönemine giren kredili mevduat hesabı için taksitlendirme isteği banka tarafından kabul edilmeyebilir. Kişiler kredili mevduat hesabından kullanılan bakiyeyi taksitlendirmek istiyorlarsa hesabın bulunduğu bankanın müşteri temsilcileri ile yapacakları görüşme esnasında müşteri temsilcisine kredili mevduat hesabı taksitlendirmesi talebinde bulunabilir. Müşteri temsilcileri gerekli kontrolleri sağlar ve taksitlendirmek için herhangi bir problem bulunmuyorsa taksitlendirme işlemi gerçekleştirilebilir.

Kredili Mevduat Hesabının Asgari Ödeme Tutarı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

minimum odeme tutari kredili mevduat

Kredili mevduat hesabının asgari ödeme tutarı bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Bankaların kredili mevduat hesabının asgari tutarının ödeme bedelinin hesaplanmasında kullandıkları bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kişilerin kullandığı kredili mevduat hesabı için hesaplanan faiz oranı vergiler ve basılı ekstre bedeli ile oluşmaktadır. Kişilerin kullandıkları ana para haricinde de ödemeler kredili mevduat hesabının asgari ödemesine yansıtılmaktadır. Bu hesaplama yöntemi bankalar tarafından en çok kullanılan yöntem olmaktadır.
  • Hesap kesim tarihinde bulunan faiz ve vergiler toplam borcun %30’u alınır ve hesaplamaya eklenir.
  • Faiz ve vergiler dışında bulunan dönem borcunun %5’i alınarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

Kredili mevduat hesabının asgari ücretinin hesaplanması yukarıdaki maddeler baz alınarak yapılmaktadır.

Tarım kredisi veren bankalar Yazısına da göz atabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabının Son Ödeme Tarihinin Belirlenmesi

Kredili mevduat hesabının son ödeme tarihi için yapılan hesaplama bankaların kendi düzenlerine göre değişmektedir. Özel bir gün belirtilmemiş olması gibi durumlarda her bankada ayın son günü hesap kesim tarihi olarak belirlenmektedir. Hesap kesim tarihinden sonra geçen 10 gün son ödeme tarihini belirler. Yani kişinin kredili mevduat hesabının hesap kesim tarihinin gelmesi ve üzerinden 10 gün geçmesi son ödeme tarihi olmaktadır. Kişinin son ödeme tarihine kadar belirlenen borcu ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde geciken her gün için faiz uygulanır ve faiz artarak ödenecek olan tutar artış gösterir. Ayrıca kişinin son ödeme tarihine kadar asgari tutarını ödememiş ise kredi notuna “geç ödeme” olarak yansıması ve kişinin kredi notunun düşmesi durumu ile karşılaşılır. Bundan dolayı kişilerin kredili mevduat hesabı hesap kesim tarihinin ardından geçen 10 gün içerisinde asgari tutar olan parayı ödemeleri gerekmektedir.