• YARIM ALTIN
    9.985,00
    % 0,14
  • AMERIKAN DOLARI
    35,5108
    % 0,07
  • € EURO
    36,6020
    % 0,00
  • £ POUND
    43,3568
    % 0,02
  • ¥ YUAN
    4,8442
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3482
    % 1,40
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Nedir?

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Nedir?

KOSGEB girişimcilik sertifikası, vatandaşların katıldığı uygulamalı eğitim sonrasında almaya hak kazandığı belgedir. Bu eğitim en az 32 saat sürer ve girişimciliğe aday herkesin alması gereken bir eğitimdir. KOSGEB girişimcilik sertifikası için herhangi bir ücret alınmaz. KOSGEB tarafından verilen bu eğitim de ücretsizdir ve isteyen herkes katılabilir. Eğer yeni bir işletme açmaya karar veren vatandaşlar varsa ve KOSGEB girişimci desteğinden faydalanmak istiyorsa bu eğitime katılmak zorunludur.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nerede Kullanılabilir?

kosgeb girisimcilik sertifikasi nasil alinir

Girişimcilik sertifikasının kullanılabileceği yer girişimci bir vatandaşın yeni açılan iş yeridir. Geçimini sağlamak için bir işletme açmayı düşünen kişiler için KOSGEB tarafından bazı yardımlar mevcuttur. Bu destekten faydalanmaya karar veren kişilerin önce eğitimi alması ve eğitimi tamamladıktan sonra girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekir. Bu sertifikayı almadan işletme açmaya çalışan kişiler maalesef KOSGEB’in girişimcilik desteğinden yararlanamaz.

Engelli vatandaşların da Engelli vatandaşların da İŞKUR’un engelli hibe desteğinden faydalanması için bu girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekir. Yani bu girişimcilik sertifikasının tek önemi iş yeri açacak olan girişimciler için bir destek sağlamasıdır.

KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimi sayesinde vatandaşlar açılacak olan işletmeyi nasıl idare edeceğini ve faaliyet göstereceğini öğrenir ve donanım sahibi olur. Girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler kursun sonunda bir sınava tabi tutulur ve sınavdan geçenler sertifikayı almaya hak kazanır.

İpek böcekçiliği KOSGEB desteği Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminden Yararlanmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

KOSGEB girişimcilik eğitiminden yararlanmak için gerekli şartlar şu şekilde listelenmiştir:

  • Eğitimi alacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Vatandaşın 18 yaşını doldurmuş olması
  • KOSGEB’e kayıtlı olan kişiler
  • Girişimcilik için seçilen modülden kişinin daha önce faydalanmamış olması
  • KOSGEB tarafından sağlanan iş ve meslek danışmanlığının alınmış olması

KOSGEB Girişimcilik Eğitiminin Katkıları Nelerdir?

KOSGEB girişimcilik eğitiminin verilme nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Girişimciye iş fikrinin nasıl geliştirilebileceğini öğretmek amaçlanır.
  • Pazar araştırmasının nasıl olması gerektiği öğretilir.

Pazarlama, üretim, yönetim ve finansa dair planların nasıl hazırlanması gerektiği girişimciye öğretilir.

  • İşletme ile ilgili gerekli tüm stratejiler belirlenir ve iş planının nasıl hazırlanacağı öğretilir.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine Nasıl Başvurulur?

KOSGEB girişimcilik eğitimi başvurusu için E-devlet sistemi kullanılabilir. Eğitime katılmak ve ardından sertifikaya sahip olabilmek için başvuru yapılması zorunludur. Başvuru yapmak internet üzerinden olduğu için oldukça kolay bir işlemdir. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için kişinin şifresi olmalıdır. Şifresi bulunmayan kişiler herhangi bir PTT şubesi üzerinden şifre alabilir. Başarılı bir şekilde sisteme giriş yapan kişiler arama kısmından sorgulatarak KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu ekranını açar. Bu ekrandan yer alan gerekli bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulur. Ardından başvuru işlemi tamamlanmış olur.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?

Girişimcilik sertifikasına sahip olmak için vatandaşların yapması gereken işlemler oldukça basittir. Öncelikle KOSGEB desteği ile iş yeri açmak isteyen kişilerin eğitime katılıp sertifika alması gerekli olan bir durumdur. KOSGEB girişimcilik sertifikası almak için öncelikle KOSGEB eğitimlerinin listesi incelenir. Nerede ve hangi tarihte olacağı öğrenilen eğitimler için başvuru yapılabilir. KOSGEB eğitimleri her ilde verilmez. Bu yüzden eğitim için yer alan eğitimlerin incelenmesi tavsiye edilen bir durumdur. Tarih açısından uygun olan eğitim bulunur.

Bu eğitimin başlangıç ve bitiş tarihi gibi tüm bilgiler detaylı bir şekilde sitede yer alır. Karar verilen eğitim için kişinin bazı detayları öğrenmesi gerekir. Eğitimin nerede olacağı, hangi kurum ile iletişime geçilmesi gerektiği ve kursa kimlerin katılabileceği gibi bilgiler eğitim süreci açısından önemlidir. Eğitim açıklamasında yer alan tüm bilgiler incelenmelidir. İrtibata geçilecek kurum vatandaşın ikamet ettiği yerdeki İŞKUR şubesi olur. Eğitimler de genellikle Ticaret Odası binasında gerçekleşir.

KOSGEB eğitimine katılan kişiler yeni bir iş yeri açmak isteyen girişimci adaylardan oluşur. Fakat bu verilen bilgiler her eğitim için değişiklik gösterebilir. Eğitime katılmak isteyen kişiler gerekli kurum ile iletişime geçtikten sonra artık kayıt işlemine geçebilir. Eğitime fazla başvuru olduğu takdirde mülakat veya girişimcilik testi de yapılabilir. Böyle bir durum olduğunda yapılan mülakattan başarılı sonuç alan kişiler girişimcilik eğitimine katılmaya hak kazanabilir.

Eğitimin yapılacağı tarihte ve saatte kişi ilgili konumda olmaya özen göstermelidir. Eğitim süresince devamsızlık yapılmaması çok önemlidir. Kişiye devamsızlık için verilen devamsızlık hakkı da 6 saat olarak belirlenmiştir. Eğer bu süreden fazla devamsızlık yapılırsa KOSGEB girişimcilik sertifikasını alma hakkı kaybedilmiş olur. Eğitimlerde başka bir kişinin yerine imza atması gibi bir durum kesinlikle istenmeyen bir durumdur.  

Hangi Kurumlar KOSGEB Sertifikası Verebilir?

KOSGEB girişimcilik sertifikasını veren kurumlar her ile göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. İllere göre yapılan değerlendirmelerde KOSGEB girişimcilik sertifikası veren kurumlar şu şekilde listelenmiştir:

  • KOSGEB İl Müdürlükleri
  • İŞKUR İl Müdürlükleri
  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
  • Valilikler
  • Kaymakamlıklar
  • Kalkınma Ajansları
  • Yatırım Destek Ofisleri
  • Belediyeler
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlükleri

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Süresi Ne Kadardır?

KOSGEB tarafından verilen eğitimin süresi toplam 32 saat olarak belirlenmiştir. KOSGEB tarafından girişimci adaylar için sağlanan destekten faydalanmak veya verdiği krediden faydalanmak isteyenler eğitime katılmalıdır. Zorunlu kılınan bu eğitimin süresi 32 saattir. Fakat bu süre ilden ile değişiklik gösterebilen bir durumdur. Bazı kurumlar bu süreyi daha çok uzatabilir. Genellikle daha uzun eğitimin daha yararlı olacağı düşüncesiyle yola çıkan kurumlar bu süreyi 70 saate çıkarabilir.

Tamamlanan eğitimden sonra katılım sağlayan vatandaşların hepsi bir sınava girer. Bu sınavdan başarılı bir not alan kişiler girişimcilik sertifikası almaya hak kazanır. Sertifikaya sahip olan vatandaşlar sertifikası ile birlikte KOSGEB destek programlarına kolay bir şekilde başvuru yapabilir.

ÇKS belgesi nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Nasıl Sorgulanabilir?

kosgeb girisimcilik egitiminin katkilari nelerdir

KOSGEB girişimcilik eğitimi sertifikasını sorgulatmak için e-devlet sistemi kullanılabilir. Eğitim sonunda aldığı girişimcilik belgesini kaybeden veya yeniden çıkartmak isteyen vatandaşlar bu yöntemi tercih edebilir. Bu bahsedilen girişimcilik belgesi, sadece belgeyi talep eden kurumlarda geçerliliği olan bir belgedir. KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine katılım gösterildiğine dair alınan belgeye ulaşabilmek için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • İlk olarak vatandaşın e-devlet sistemine giriş yapması gerekir.
  • Sisteme giriş yapabilmek için kişinin T.C. kimlik numarası ve şifresi lazımdır.
  • Arama kısmına KOBİ Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı yazılır.
  • Listelenen işlemler arasından girişimcilik eğitimi katılım belgesi sorgulanır.
  • Katılım belgesi bu ekranda açılır ve isteyen kişiler cihazına kolaylıkla kaydedebilir.

KOSGEB Girişimcilik Sertifikasının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Girişimcilik sertifikası için geçerlilik süresi kurum tarafından 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre geçtikten sonra sertifikanın herhangi bir önemi kalmaz. Sertifikayı alan girişimci adayları 1 sene içerisinde mutlaka iş yerini açmalıdır. Son zamanlarda sertifikayı almak için gerekli olan eğitim uzaktan da verilmeye başlanmıştır. Bu sayede isteyen kişiler online olarak bu eğitime katılım sağlayabilir.

Uzaktan eğitim ile alınan bu KOSGEB girişimcilik sertifikası için herhangi bir geçerlilik süresi belirlenmemiştir. Uzaktan eğitim yeni bir sistem olduğu için tam olarak açıklaması yapılmayan konular mevcuttur.