Yearn Finance, Ethereum (ETH) ağında kullanıcıların kripto paralar üzerinden borç alma ve ticaret yapmasına olanak sağlayan protokoldür. Uygulama DeFi alanında büyüyerek herhangi bir üçüncü parti uygulaması olmadan teşvikler sağlar. Ayrıca kendi token’ı YFI bir nevi teşvik olarak işlem görür. Yearn Finance havuzlarına likidite sağlayarak YFI kazanılmasının yanı sıra; Yearn Finance, borsalardan da satın alınır.
içindekiler
Yearn Finance (YFI) Nedir?
Yearn Finance (YFI) ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
Merkeziyetsiz finans yatırımcıları için getiri üretiminin kârını maksimuma çıkarmayı sağlamak amacıyla otomasyon kullanan toplayıcı bir servistir.
Sürekli genişleyen DeFi alanındaki işlemleri, teknik konulara hâkim olmayan ve profesyonel yatırımcılardan daha az bilgiyle etkileşime girmek isteyen kullanıcılar adına basitleştirme hedefiyle proje üretilir.
Şubat 2020’de piyasaya sürülen ve eskiden iEarn olarak tanınan servis, yeni ürünlerin çıkması ve geliştiricilerin kurum içi token YFI’yı çıkarmasıyla son aylarda büyüme gösterir.
Yearn Finance Kurucusu Kimdir?
Yearn Finance (YFI)’nin kurucusu ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
Yearn.finance, Andre Cronje’nin fikri olarak bilinir.
Cronje, Şubat 2020’de iEarn projesini bıraktıktan sonra yeni araçların çıkması ve YFI’nın hayata geçirilmesiyle Temmuz ayında yeniden doğuş şeklinde piyasaya sunulur.
Eylül 2020 yılında toplam kilitli değer altındaki varlıkların 1 milyar doların üzerine çıkmasıyla beklenen ivme gözlenir.
Cronje, kripto parada uzun bir kariyere sahip olması ile ön plana çıkar. Özellikle DeFi protokolleriyle ismini duyurur.
Cronje ayrıca, akıllı sözleşme ekosistemi Fantom ve ilk token arzlarına ve kripto para medyasına odaklı bir kaynak olan CryptoBriefing’in yönetim ekibinde yer alır.
Yearn Finance’nin Diğer Coinlerden Farkı Nedir?
Yearn Finance’ı diğer coinlerden ayıran özellikler şu şekildedir:
Daha geniş yatırımcı sektörü için DeFi yatırımcılığını ve yield farming gibi aktiviteleri basitleştirmek amaçlanır.
Yearn Finance, Eylül 2020 sonunda güncel olarak yüzde 0,5 para çekme ücreti ile birlikte yüzde 5 Gas destek komisyonu sayesinde kâr elde eder. Yönetişim modeli nedeniyle bunlar teknik olarak her an konsensüs tarafından değişir haldedir.
Yearn Finance’in hedef piyasası, giderek karmaşıklaşan DeFi fenomenini sıfırdan öğrenecek vakti olmayan veya gelirlerini optimize etmek isteyen yatırımcılara avantaj sağlar.
Platform;
Curve, Compound ve Aave gibi DeFi protokolleri için bir toplayıcı gibi davranarak kripto para ile stake yaparak hisse ödülü kazananlara mümkün olan en yüksek getiriyi sağlamak için çeşitli hazır araçlar kullanılır.
Platformun uzun dönem değerinin devam etmesi için özellikler sürekli olarak güncellenir.
Yearn Finance’ın genel değerlendirmesi şu şekildedir:
Yearn Finance fiyatı ₺627.536 TRY olarak seyreder.
24 saatlik işlem hacmi ₺22.407.135.641 TRY’dir.
YFI piyasa sıralaması #56’dır.
Piyasa değeri ₺22.989.762.573 TRY olarak bilinir.
Dolaşımdaki arz 36.635 YFI Coin olarak maksimum seviyededir.
Yearn Finance ile işlem yapılan en büyük borsalar; Binance, Huob Global, OKEx, FTX ve CoinTiger şeklinde sıralanır.
Piyasada Kaç Yearn Finance (YFI) Coin Var?
Yearn Finance’ın dolaşımdaki değeri şu şekildedir:
Kurum içi tokeni YFI, 30.000 adet sabit bir arza sahiptir.
Temmuz 2020’deki piyasaya çıkışında ön üretim yoktut ve geliştiriciler hiç başlangıç fonu almadan piyasaya sürülürken toplam arz 0 YFI olarak açıklanır.
YFI, ayrıca birim başına Bitcoin’den daha çok değere sahip olan ilk kripto para birimi oalrak bilinir.
Yearn Finance kullanıcıları, token sahibi olarak hem yönetişim alanında söz sahibi olur, hem de ağa likidite sağlayarak YFI kazanır.
Yearn Finance Ağı Güvenli Midir?
Yearn Finance ağının güvenilirliği ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
Yearn Finance kullanıcıları, piyasa koşullarının hızla değişmesi ve fırsatçı kişilerin, daha az tecrübeli katılımcılardan faydalanmaya çalışması yüzünden yüksek bir para kaybetme riskiyle karşılaşabilir.
Cronje’nin kendisi kod denetimlerinden sonra bile DeFi özünde riskli olduğu için Yearn Finance’in yüzde 100 güvenli olacağının garanti edilemeyeceğini belirterek platformun kaynağı konusunda şeffaflığı korumaya çalışır.
Yearn Finance (YFI) Nereden Alınır?
Yearn Finance’ın satın alınması ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
YFI, yaygın olarak mevcut olan kripto para birimleri, sabit değerli kripto paralar ve itibari para birimleri ile özgürce ticareti yapılabilen bir token olarak bilinir.
YFI ticareti yapan büyük borsalar; Binance, OKEx ve Huobi Global ve Uniswap’tır. Bu borsalardan herhangi biri üzerinde aktif hesap oluşturularak Yearn Finance satın alımı yapılabilir.
Yearn Finance (YFI)’nın avantajları şu şekildedir:
Vaults (Kasalar);
Bu özellik, kullanıcıların kripto para yatırmasına ve getiri elde etmesine imkan tanır.
Yatırılan fonlar, getiriyi en üst seviyeye çıkarmaya ve riski en aza indirmeye çalışan bir strateji tarafından yönetilir.
Kullanıma ilk sunulduğunda Kasalar’ın başlıca odağı sabit coinlerdir.
Fakat o zamandan bu yana ether, tokenlaştırılmış Bitcoin ürünleri, Chainlink ve diğer coinleri destekleyecek şekilde genişler.
Kasalar, Ethereum üzerinde işlem yapmanın yüksek maliyetini ortadan kaldırdığı için önemlidir.
Sermayenin bir araya getirilmesiyle, yalnızca tek bir hesabın yield farm’a işlem ücreti ödemesi yeterli hale gelir.
Earn (Kazan);
Kasalar’ın yalnızca sabit coinleri ve tokenlaştırılmış bitcoini destekleyen daha basit bir versiyonu olarak bilinir.
Zap (Değiştir);
Kullanıcıların geleneksel sabit coinleri, sabit coinleri temsil eden likidite sağlayıcı tokenlarıyla takas etmesine imkân tanır.
Yearn Finance, DeFi kullanıcıları için merkeziyetsiz bir sigorta protokolü olan Ylnsure ve merkeziyetsiz borç alma ve vermeyi destekleyecek StableCredit gibi başka ürünler üzerinde de çalışır. Kullanıcıların her bir yeni coin için belirli bir fiyat ödediği İlk Coin Arzını (ICO) kullanmak yerine, YFI kullanıcılarının protokolde katılımcı olmasını gerektiren bir mekanizma tercih edilir. Bu mekanizma, tüm kullanıcıların yönetişim tokenı aracılığıyla Yearn Finance üzerinde bir etki yaratabilmesi nedeniyle projenin hızla bir topluluğa sahip olmasına imkân tanır.