• YARIM ALTIN
    9.698,00
    % 0,07
  • AMERIKAN DOLARI
    35,2184
    % -0,03
  • € EURO
    36,7719
    % 0,16
  • £ POUND
    44,3042
    % 0,13
  • ¥ YUAN
    4,8235
    % -0,01
  • РУБ RUBLE
    0,3523
    % -0,44
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Fon Hesabı Nedir, Ne Kadar Kazandırır?

Fon Hesabı Nedir, Ne Kadar Kazandırır?

Yatırım fonu hesabı birtakım portföylerin yönetilmesi durumudur. Bu hususta yatırımcıların yatırım fonu kapsamında yönetebileceği portföyler; sermaye piyasası araçları, kıymetli madenler, hisse senetleri tahvil ve bono gibi araçlar olmaktadır. Fon hesabı aracılığıyla bu tarz portföyler yönetilebilir ve akabinde yatırımcılar kâr sağlayabilir. Fon hesabı ile kişilerin ya da kuruluşların fon hesabını nasıl yönettiği ile alakalıdır. Dolayısıyla bazı yatırımcılar, kişiler ya da kuruluşlar fon hesabı ile yüksek kârlar elde edebildiği gibi bazı yatırımcılar, kişiler ya da kuruluşlar ise gerçekleştirdiği işlemler akabinde zarara uğrayabilir. Dolayısıyla fon hesabı yönetimi stratejiler belirlemek, fon hesabı yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak, piyasaya ve yönetilecek olan araçlara dair bilgiler edinmek adına piyasayı ve söz konusu olan araçları takip etmek önem arz eder.

Fon Hesapları Nasıl Kazandırır?

Fon hesabı ile nasıl kazanç sağlanacağını bilmek fon hesabın yönetimini sağlamak konusunda önemli bir noktadır. Fon hesabı aracılığıyla farklı yöntemler kullanılarak kazanç elde etmek mümkün olmaktadır. Bu yöntemlerden biri kâr payı ve faiz geliri sistemi kapsamında ilerlemektedir. Menkul kıymetlerden kaynaklı olarak kâr payı ve faiz geliri ile yatırım fonundan kazanç sağlanabilir. Kâr ya da faiz payı getirisi ile elde edilen kârlar doğrudan portföy yansımaktadır.

Eğer sahip olunan menkul kıymetlerin fiyatının artması durumunda söz konusu olan menkul kıymet elden çıkarılırsa, yani satılırsa bu durumda fon için sermaye kazancı söz konusu olur. Söz konusu olan sermaye kazancı da portföy değerini yansımaktadır. Tabii yatırım fonu için bu durumun tam tersi de söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ise kârdan ziyade zarar durumu gözlenecektir.

Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin değeri artmasına rağmen satılmıyorsa bu durumda söz konusu olan menkul kıymet için katılma paylarının değerinde artış gözlenir. Eğer fon toplam değeri yüksek ise bu durumda söz konusu olan yatırım değerinin de yüksek olduğundan bahsedilebilir.

Bahsi geçen bu yöntemler aracılığıyla değeri katlanan fon ile kâr sağlayan yatırımcılar fonun sahip olduğu portföyde söz konusu olan kârdan paylarını alabilmek için katılma paylarının satım işlemini gerçekleştirebilir. Bu sayede fon hesapları ile kazanç sağlanması da mümkün olur.

Esnaf kredisi veren bankalar Yazısını inceleyebilirsiniz.

Hangi Çeşit Yatırım Fonu Türleri Bulunur?

fon yatirim turleri

Fon çeşitleri bakımından birbirinden farklı türler yatırımcıları, kişiler ya da kuruluşları beklemektedir. Bu fon türleri içerisinde kişiler yatırımlarını gerçekleştirebilmektedir. Söz konusu olan fon çeşitleri ise aşağıdakiler gibi sıralanabilir:

  • Sektör fonu iş sektörleri bakımından gerçekleştirilen yatırımları kapsamaktadır. Sektör fonu kapsamında gözlenen artışın ülke ve piyasa geneline nazaran daha yüksek olacağı şeklinde öngörülerek gerçekleştirilen yatırımların bulunduğu bir araçtır.
  • Hisse senedi fonu kapsamında söz konusu olan risk karşılığında yatırımcıların daha fazla kazanç elde etmesi durumu gözlenebilir. Yatırımcılar risk dahilinde daha fazla kazanç elde etmek amacıyla hisse senedi fonu üzerinden işlem yapabilir. Bu fon türü üzerinden yapılan yatırımlar içerisinde her ne kadar anapara risk altında olsa da yatırım süreçleri bakımdan performansları iyi olan hisse senetleri ile yüksek kazançların elde edilmesi mümkün olmaktadır.
  • Kıymetli madenler fonu ile birlikte yatırımcılar kıymetli madenler ve söz konusu olan kıymetli madenlerin dahil olduğu araçlar üzerinde işlem gerçekleştirebilir. Bu bağlamda piyasasının değerleneceği düşünülen madenler üzerine yatırım işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu hususta yatırımcıların daha nadir bulunan metal ve maden gibi hisselerin daha değerli olduğunu bilmeleri önem arz eder.
  • Altın fonu çoğunlukla bazı dönemlerde oldukça revaçta olan bir fon türüdür. Altın fonunun popülerlik kazandığı ve revaçta olduğu dönemler ise çoğunlukla kriz dönemleri, Savaş dönemleri ve enflasyon dönemleri olmaktadır. Aynı zamanda altın fonunun yatırım fonu araçları arasında en çok tercih edilen fon türlerinden biri olduğunu söylemek gerekir.
  • Likit fon türü daha çok yatırımcıların kısa vadeli kazançlar sağlamak istediği zamanlarda tercih ettiği fon seçeneğidir. Likit fon genellikle risk barındırmamaktadır. Risk barındırmamaktadır likte likit fon ile sağlanan kazanç da diğer fonlara nazaran daha az olmaktadır. Düşük getirili olmasına rağmen elden rahat bir şekilde çıkarılabildiği için yatırımcılar tarafından fazlasıyla tercih edilir.
  • Karma fon sistemi ise birkaç farklı yatırım aracının kullanılması ile birlikte oluşturulan fon sistemidir. Bu hususta bazı yatırım araçları bir araya getirilir ve yatırım işlemi gerçekleşir. Karma fon sistemi kapsamında alınan risk ise her fon için eşit olarak dağıtılmaktadır.
  • Yabancı menkul kıymetler fonu ile yatırımcıların yabancı şirketler ve devletlerin yatırım araçları üzerinde işlem yapabilmesi mümkün olmaktadır. Daha çok bireysel yatırımcıların gerçekleştirebileceği bu yabancı menkul kıymetler fonu ile birlikte bunu tahlilleri ve hisse senetleri gibi yatırım araçları üzerinde yatırımlar gerçekleştirilebilir. Söz konusu olan hisse senetleri ise dış piyasada işlem gören hisse senetleri olmaktadır.

Fon Hesabını Sağladığı Faydalar

Fon hesabı ile yatırımcılara pek çok avantaj sağlanması durumu söz konusudur. Öncelikle fon hesabının sağladığı avantajların başında yönetiminin kendi alanında uzman olan yöneticiler tarafından gerçekleştiriliyor olması gelmektedir. Çoğunlukla yatırımlar yatırımcılar tarafından kontrol ediliyor olsa da yatırım fonu kapsamında yönetim işlemi ise profesyoneller tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yatırım fonu ile gerçekleştirilen işlemler diğer yatırım işlemlerinin nazaran daha az risk barındırmaktadır. Oluşturulan portföyün daha doğru ve stratejik içeriklere sahip olması durumunda ise söz konusu olan risk seviyesi en minimum düzeye indirgenebilmektedir.

Pratik bir tarafı olması dolayısıyla da yatırımcılar için avantajlı bir seçenektir. Zira yatırımcıların menkul kıymetin kontrolün sağlanması ya da değerlenmesi gibi durumlarla ilgilenmesine lüzum yoktur. Ayrıca faiz, temettü, kupon ödemesi keza fon yönetimi tarafından gerçekleştirilir. Böylece yatırımcıların vade takibi ya da tahsilat gibi işlemlere vakit harcaması da ortadan kalkmış olur.

Fon Hesabı Dezavantajları

fon hesabi olumsuz yonleri

Avantajlarıyla cezbedici olan fon hesabının bazı dezavantajlı yönleri de bulunmaktadır. Bu dezavantajlı kısımların başında fiyat dalgalanmaları gelmektedir. Değer kaybetme gibi durumların söz konusu olduğu ele alındığında diğer yatırım araçlarında bulunan değer kaybetme riski fon hesabına da bulunmaktadır. Değer kaybetme riski gibi dezavantajların yanı sıra bulunan diğer dezavantajlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Fon yönetimi masrafı
  • Yüksek masraflı aktif fon yönetimi,
  • Nakit bekleme sorunu,
  • Değerlendirilen fonlar

Fon Yönetimi Masrafı

Fon yönetiminin gerçekleştirilmesinin maliyeti fazla olmaktadır. Bu hususta fon yönetimi konusunda gerek duyulan bütün eleman ücretleri masraflı olmaktadır ve bütün bu masraflar da bizzat yatırımcıların kendilerine yansıtılmaktadır. Söz konusu olan masraflar ise onlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla yatırımcıların bu tarz masraflara dikkat etmemesi durumunda birtakım aksi durumlar gözlenebilir.

İmar barışı kredisi veren bankalar Yazısına da göz atabilirsiniz.

Yüksek Masraflı Aktif Fon Yönetimi

Aktif fon yönetiminde söz konusu olan masraflar ise pasif fonlar ile kıyaslandığında daha yüksek meblağlara ulaşabilmektedir. Bu hususta pasif fon kullanımı aradaki masraf farkından dolayı aktif fonlara nazaran daha fazla olmaktadır.

Nakit Bekleme Sorunu

Yatırımcılar nakit çekme işlemlerini gerçekleştirebilmek için işlem gününün tamamlanmasını beklemek ile yükümlüdür. Fon hesabı içerisinde hisseler ne zaman talep edilirse o zaman nakte çevrilebilmektedir. Murat yatırımcıların hisselerin nakte çevirebilmek için işlem gününün bitmesini beklemeleri şarttır.