Litecoin herhangi bir merkeze bağlı olmaksızın açık kodlu blockhain üzerinde işlem gören kripto para değerlerine verilen addır. 2011 yılında eski bir Google çalışanı Charlie Lee tarafından geliştirilerek sisteme kaydedilmiştir. Temelde Bitçoin ile aynı çalışma prensibine sahip olsa da aralarında bazı yöntemsel farklıklar bulunmaktadır. Litecoin, Bitçoin sisteminde ortaya çıkan bazı hataların giderilmesinde son derece etkilidir. İlk çıktığı dönemde oldukça başarılı bir şekilde yükseliş gösteren para değeri bir anda büyük bir yükselişe geçerek finansal olarak gelişim kaydetmeye devam etmektedir. İlk kez alt coin olarak piyasaya sürülen para, şu anda 1 milyar doların da üzerindeki Pazar değerine sahiptir çok düşük maliyetlerle para transfer edilmesini sağlayan para değeri, diğer kripto paralardan farklı olarak fazla depolama imkanı bulmaktadır. Litecoin blockhain’i Bitçoin Blockhain’in de aksine daha hızlı bir şekilde blok oluşturduğu bilinmektedir. Blok oluşturma hızı bakımından Litecoin işlem onaylanmasından daha hızlı olacak şekilde blok oluşturmaktadır.
Litecoin’in avantajları ilk olarak algoritmasının madencilik işlemlerin için son derece kolay ve kullanışlı olmasından ileri gelmektedir. Bitçoin, diğer kripto para değerleri gibi tabanda aynı sistemi kullanmış olsa da Litecoin diğer kripto para değerlerine kıyasla oldukça avantajlıdır. Algoritma ağı madencilik işlemleri için rahat bir şekilde ve sistem ağını asgari düzeyde tutarak yapmaktadır. Madencilik işlemleri için oldukça kolay bir şekilde işlem gören Litecoin, sistem gereksinimini asgari düzeyde tutmasını başarmıştır. Madencilik işlemleri için büyük bir avantaj sağlayan onay süresi ise giderek düşürülmektedir. Aktarım hızı büyük ölçüde etkilenerek kullanıcıların avantajına olan hızlı gönderim hizmeti sağlamaktadır.
Bitcoin nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.
Litecoin madenciliği için özel olarak üretilen, ASIC adı verilen cihazlar kullanılmaktadır. Kişisel bilgisayarlar için kullanılan ekran kartı ile madencilik yapabilirken kâr limitiniz de ciddi manada azalacaktır. Madenci sayısındaki ve işlemci kapasite talebindeki artışlar nedeniyle Litecoin madenciliği zor bir şekilde yapılmaya başlamıştır.
Litecoin ve Bitçoin arasındaki farklar ilk olarak blok süreleridir. Bitçoin işlemlerinde her bir blok süresi 10 dakika olup, Litecoin sisteminde bu süre 2.5 dakikayı bulabilmektedir. Bu fark işlem onay ve hızını büyük ölçüde etkileyerek, kullanıcılara büyük bir kolaylık sunmaktadır. Litecoin sisteminin aktif olarak kullandığı algoritma sayesinde ise, kişisel bilgisayarlar üzerinden sürekli madencilik işlem kayıtları sürdürülmektedir. Bitçoin madenciliğinde kişisel bilgisayaralar ile madencilik işlemi yapılamamakta olup, kullandığınız cihazının ne olduğu son derece önem taşımaktadır. Dolaşımda yer alan toplamda Bitçoin adedi 21 milyon ile sınırlı iken, Litecoin ‘de bu sınır 84 milyonu bulmaktadır.
Litecoin satın alma işlemi son derce kolay ve hızlı bir şekilde yürütülür. Türkiye’de Türk lirası ile Litecoin satın alma işlemi oldukça hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Litecoin para birimi olarak kripto para madenlerinin son yılların en çok rağbet gösterilen para değerlerindedir. 2011 yılında Chalie Lee tarafından üretilen para, ilk olarak 84 milyon adet üretilerek piyasaya sürülmüştür. Çalışma prensibi bakımından Bitçoin’le benzerlikler gösterse de algoritma olarak oldukça farklıdır. Aralarındaki en büyük farklılık blok zinciri oluşturma sürecidir. Litecoin Bitçoin’e nazaran daha hızlı blok potansiyeline sahip bir kripto paradır. Bu farklılık sebebiyle piyasadaki transfer işlemleri Bitçoin’e nazaran daha süratli ve aktif bir şekilde işleme alınmaktadır.
Litecoin üretme işlemi madencilik yapılarak gerçekleştirilir. Üstün donanıma sahip olan teknoloji aygıtı teknik cihazlar ile karmaşık matematik problemleri çözme karşılığında ödül kazanarak rahatlıkla Litecoin madenciliği yapabilirsiniz. Litecoin’in alt yapısında Scrypt algoritması bulunurken bu algoritma değeri LTCve BTC arasında hiç bir madencilik rekabetinin bulunmadığı söylenmektedir. Charlie Lee, Litecoin madenciliği yaptığı sırada aynı anda Bitçoin madenciliği de yaparak devasa kazançların sağlanabileceğini öne sürmüştür.
Litecoin madenciliği yapma işlemi için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Güçlü bir işlemciye sahip olmanın yanı sıra teknik donanım ağına sahip bilgisayarlar vasıtasıyla madencilik yapılmaktadır. Günümüzde özel ekipmanlar kullanmadan da madencilik yaparak kâr marjınızı yükselişe geçirebilirsiniz. Bitçoin madenciliği yaparak işlemci CPU kullanımı artık yüksek kârlılık sağlamadığı için Litecoin’e olan talep te artış göstermiştir. Grafik işlemci birimleri tek başına yeterli olmadığında ASIC, madenciliğe özel donanım avantajları sağlamaktadır. Bilgisayarların CPU birimlerini kullanarak Litecoin madenciliği yapılmaktadır. Bu yöntemler kârlılığı kaybetse bile grafik kartı işlemleri GPU kullanımı gibi bir zorunluluk taşımaktadır. Sonraki dönemde Scrypt algoritmasını çözen ASIC cihazları ortaya çıkarak LTC madenciliği sadece özel donanımlı cihazlarda yapılabilir hale gelmektedir. LTC madenciliği yaparak tek başına ya da bir havuza dahil olarak mı madencilik yapacağınızın kararı son derece önem taşımaktadır. Günümüzde tek başına GPU ya da CPU ‘yu tercih ederek Litecoin elde etme şansınız neredeyse hiç yoktur. Havuzlarda ise çok sayıda madenci yüksek oranda hash gücü elde ederek yeni blok sistemi oluşturup, madencilik faaliyetini daha hızlı ve kolay bir şekilde yürütebilmektedir.
Liteoin cüzdan oluşturma işlemi için temelde yazılım ve donanım cüzdanlarından hangisini kullanacaksanız ona göre işlem yapmalısınız. Masaüstü ya da mobil uygulama güvencesiyle kullanacağınız cüzdanı seçerek bir cüzdan kimliği oluşturmalısınız. Kimlik işlemlerinin yanı sıra özel anahtara sahip olan LTC cüzdanını da oluşturarak soğuk cüzdan olarak bilinen donanım cüzdanlarında LTC varlığının güvenle saklayabileceğinizi unutmamalısınız. Hırsızlıklara karşı üst düzey güvenlik esası ile donatılan bu cüzdanlar güvenli bir şekilde saklansa da herhangi bir işlemi gerçekleştirmek istediğinizde soğuk cüzdanlarla aktarım yapmanın bir hayli vakit kaybettirdiğini bilmelisiniz. Dolayısıyla her yapmak istediğiniz işlem için varlıklarınızı güvenle saklamanız için soğuk cüzdanlar, pek önerilen bir saklama yöntemi değildir, genellikle bu cüzdanlar kullanıcılar tarafından tercih edilmemektedir.
Ethereum nedir? Tarihçesi yazısını da sitemizden inceleyebilirsiniz.
Litrecoin’in fiyatı son bir yıl için bakıldığında 50-100 dolar civarında seyretmektedir. Son yıllarda artan madencilik yatırım işlemeleri ve finansal yatırım araçlarının popüler haline gelmesiyle Litecoin büyük çıkış yakalamaktadır. Litecoin sadece 24 saat içinde bile rekor kırmış, %100 artışa geçerek 240 dolar seviyesine kadar yaklaşmıştır. Geride bıraktığımız hafta başlarında bile Bitçoin başta olmak üzere pek çok para biriminde fiyat artışları yükselişe geçmiştir. Bu artışlar en çok Litecoin kripto para biriminde kendini göstermiştir.
Litecoin küresel yatırım faaliyetleri içinde en çok tercih edilen bir madencilik haline gelmiştir. Özellikle az düzeyde olan maliyetlerde para transferi yapmak için kullanılan oldukça popüler hale gelen kripto para birimi olarak tercih edilmektedir. Diğer altcoinler gibi herhangi bir merkezi olmayan Litecoinler açık kaynak kodu ile öne çıkan küresel bir ödeme aracı olarak sistemde büyük çıkış yakalayarak başarılı yerini korumaktadır. Litecoin kullanmış olduğu matematik alt yapılı teknoloji sistemi ve algoritma ağı, blok sistemi sayesinde kullanıcılarına kendi paralarını kontrol edebile avantajı sağlamaktadır. Kalite esası gereği güvenli teknik finans desteği sunan, oldukça hızlı ve kolay bir işlem onay hizmetine sahip olan Litecoin gelişmiş bir depolama kapasitesine sahiptir.
Dolar | 34,5492 | % 0.13 |
Euro | 36,1651 | % -0.19 |
Sterlin | 43,5115 | % -0.21 |
,00 | % 0.00 | |
,00 | % 0.00 | |
Çeyrek | 5.078,00 | % 0,70 |
G. Altın | 2.982,81 | % 0,71 |
BIST 100 | % | |
% 0.00 | ||
B. Cash | ,00 | % 0.00 |